Nathalie

Nathalie på sopptur

Hei! Nathalie og Anders Haavimb-Jystad har drevet Bjørnør Gård siden 2017, men vi har ikke fortalt så mye om oss selv enda! Så vi vil gjerne kort fortelle litt om hva vi har drevet med og hva holder på med nå.

Vi begynner med Nathalie. Hun er født i Kongsberg, og oppvokst på Oppdal siden hun var 7 år. Hun utdannet seg til sivilingeniør innen produktutvikling og produksjon ved NTNU i Trondheim, og ble uteksaminert i 2007. Hun utviklet sin egen masteroppgave og ville skrive om vann og sanitær prosjekter i utviklingsland.

Vann og sanitær prosjekter i utviklingsland

Etter endt studie, så ville hun helst jobbe i felt, etter å ha blitt bitt av basillen etter en tur hun var så heldig å få være med på. NORAD skulle foreta en en review studie på tidligere prosjekter i Kigoma og Rukwa regionen i Tanzania i 2007, og hun fikk være med en konsulent fra NORAD. Det ble en rundreise i Tanzania med en jeep og det ble tilbakelagt 4700 km på tre uker, sammen med en fra vannministeriet i Tanzania, en sjåfør og Oddwin på oppdarag fra NORAD. Dette var veldig spennende, og hun ville fortsette med slike oppdrag, men fikk beskjed om å få litt mer jobberfaring i Norge først. Så hun begynte som konsulent i OEC Consulting, og fikk sitt første oppdrag for Undervisningsbygg i Oslo.

India

I denne tiden ble hun svært plaget med bihulebetennelser, og fikk mange runder med antibiotika. Da det ikke førte til noen bedring, tenkte hun at hun måtte ta helsen i sine egne hender, og etter at en bok om Ayruveda for kvinner ble lånt på biblioteket, så ble hun inspirert til å ta et 321 timer langt kurs i Ayurveda medisin i Sør-India. Tidlig i 2009 fikk hun 6 måneders permisjon fra jobben, og etter at kurset var fullført reiste hun alene rundt i India. På slutten av reisen traff hun Panta i Sør-Goa som hadde en økologisk gård, som det skulle implementeres et vannsystem på. Her kunne hun få praktisk erfaring innen feltet hun brant for! Så etter en stund med vurdering, så sluttet hun jobben i Oslo og flyttet til Goa. Etter hvert ble hun kjæreste med Panta, og hun ble i India i nesten 6 år. De bygget blant annet opp et holistic wellbeing center, med naturmedisin, yoga, dyrking av egen mat og hytter med minimal innvirkning på naturen. Dette senteret heter Khaama Kethna (som oversatt betyr devotional work)Holistic Wellbeing Center, og eksisterer den dag i dag. Der bygde vi blant annet hytter oppe i trær, og det ble bare brukt tau til å holde de på plass. Det var bad uten tak og det ble ikke brukt noe betong, slik at hvis de måtte dra derfra så ville naturen ikke ha noen skader, eller ha spor etter menneskelig påvirkning. Nathalie bodde en stund i jungelen i en liten hytte og med “kjøkken” i det fri. Det var ikke strøm og vann i starten, så de lagde mat på bål og hadde bare en solcelle-lommelykt om kvelden. Bading ble gjort i den lille elva som rant gjennom dalen. Det var leoparder og slanger, men det gikk bra!

En sivilingeniør blir bonde

Jula 2014 ble det slutt mellom Nathalie og Panta, og hun reiste hjem til Norge. Tiden i India hadde vært revolusjonerende for henne. Det gjør noe med en å bo så tett på naturen, og i tillegg hadde hun fått mye kunnskap om naturmedisin, mat som medisin, dyrking av egen mat og en naturlig livsstil. Og dette gjorde at hun ønsket å fortsette å leve et liv tuftet på disse verdiene. Det var ikke så lett å omstille seg til livet i Norge etter en slik skjellsettende reise, så planen var at hun skulle tilbake til India høsten 2015, men så traff hun Anders og ble så forelska at hun ikke klarte å dra. Så der startet eventyret om gårdsliv og et felles livsprosjekt, der vi kunne ta i bruk våre allsidige evner og interesser.

Resten av historien vil komme i senere innlegg 🙂